Around the dome on the inside

rolling stock in the garage arch

Some of our vehicles parked in the garage arch.


bright city lights

The sun always looked this bright, especially after emerging from the dark arches. One recurring problem was that this central roadway of the garage arch kept turning into a deep morass of soft powdery snow. Several attempts have been made over the years to construct "ice cubes" or other improved ramps, with limited success. The new station garage arch and garage, next to this one on the site of the helium arch, avoids this problem as well as the fire hazard because there isn't any room to park in the arch, and the garage itself is much bigger! (1977-78 photo from Kevin Bisset)



inside the garage

During colder times of the year the in-use vehicles were parked inside the garage to keep them warm as well as to allow servicing. Of course the garage wasn't large enough to house all of the equipment, and some stuff like the D8's were too big to bring inside at all, so they had to be worked on outside, under a parachute with a Herman Nelson.



windows on the world
Inside the dome as we knew it, before all of these
buildings got bigger (Kevin Bisset). The galley is the
building with the yellow windows, the annex is on the right.

the dome is home

I'm taking this picture from near the emergency exit; the galley is on the left and the entrance arch is hidden behind it.

During the warmest time of the year, the heat of the sun would melt off the frost that normally formed on the inside of the dome and the arches, and the underside of the dome would glisten as you see here. Sometimes the falling frost would end up down your back!



down the hall

This view of the upper berthing hallway probably hasn't changed much to this day. TOO SMALL! Well, everything in these Canadian-designed modules was sized small so that it would fit into the C-130's, but I still think that the architect should have been forced to do his business in one of the SP toilet cubicles for awhile before he signed off on the design.


to let, lg studio apt nr scenic vu

These rooms are really too small to take pictures of, much less live in! Nowadays they are equipped with fire escape doors which simplify the problem of cooling the beer and soda but take up precious wall space.



home away from where?

The annex hallway as seen from the back corner by the supply office. You would be correct if you guessed that most of us who lived in here spent a lot of time where the floors were dirty!

Why is the hallway so wide compared with the one in ub? Well, we needed room for lockers since the rooms did not have closets or other storage space. Actually, this building was constructed out of pieces that were originally supposed to be an emergency camp structure out away from the dome in a separate arch. That's why you see the electric heat.



good books

The library as we knew it, a few years before the couches and potatoes would move in...(1978 NOAA photo by John Bortniak)



back to index | next